Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Göbekli Tepe’nin gizemi yeniden alevlendi

Arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt, Göbeklitepe ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı.

Arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt,


Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göbekli Tepe, son zamanlarda bir arkeoloğun çarpıcı iddiasıyla tekrar gündeme geldi. Göbekli Tepe kazılarına yıllarını veren ve 20 yılı aşkın süredir başkanlığını yürüten Çiğdem Köksal Schmidt, sosyal medya üzerinden önemli bir açıklama yaptı.

Göbekli Tepe’nin içinde yer alan ve “aslanlı yapı” olarak adlandırılan bölgeye dikkat çeken Schmidt, burada yapılan bir restorasyonu sorguladı. Schmidt, Göbekli Tepe’nin terk edilmeden önceki son evresine ait olduğu düşünülen bu yapının tabanının modern bir maddeyle kaplandığını belirtti.

Kazı ekibinin bu alanda yürüttüğü restorasyon çalışmalarına ilişkin, Schmidt, duvar sıvalarının yenilendiğini ve orijinal yapının tabanının yabancı bir modern malzemeyle kaplandığını gösteren fotoğrafları paylaştı. 12000 – 10000 yıl öncesine tarihlenen bu neolitik döneme ait yapıların restorasyonunda benzer bir uygulamanın örneğine rastlanıp rastlanmadığını sorgulayan Schmidt, bu işlemin amacını anlamadığını ifade etti.

Çiğdem Köksal Schmidt, “Madem ki yeni bir taban yapılacak, neden orijinal tabanı tamamen yabancı modern bir madde ile kapladık?” sorusunu sordu. “Belki de en iyi koruma, orijinalini elenmiş steril toprakla doldurup, üzerine orijinal yapının aynısını yapmaktı” diyen Schmidt, bu şekilde yapının en iyi şekilde korunabileceğini vurguladı.

Göbekli Tepe’nin gizemli geçmişi ve eşsiz yapısı hala birçok soru işareti barındırıyor. Çiğdem Köksal Schmidt’in bu iddiası, tarihi ve arkeolojik değeri yüksek bu bölgeye yönelik yeni tartışmaların fitilini ateşlemiş gibi görünüyor.