İstanbul’da bir ev sahibi, evinde banyo ve mutfakta tadilat yapacağını belirterek kiracısını tahliye etmesi için mahkemeye başvurdu. Bu durum, Borçlar Kanunu’nun 350. maddesine dayanılarak gerçekleşti. Ancak tadilat gerekçesiyle kiracı çıkartma hakkı, bazı kısıtlamalara tabi tutuluyor. Ev sahibinin bu hakı kullanabilmesi için öncelikle tadilatın zorunlu olduğunu kanıtlayacak onaylı bir mimari proje sunması gerekmektedir. Ayrıca mahkeme, evde fiziki bir keşif yaptırarak bilirkişi raporu hazırlanmasını istemektedir.
Ev sahipleri, kiracılarını tadilat nedeniyle çıkartmak için sıkı koşullara tabi tutulmuşlardır. Dairenin kullanılamaz hale gelmesi ve kiracının dairede daha fazla kalmasının teknik olarak mümkün olmaması durumunda tadilat nedeniyle tahliye yoluna başvurulabilir.
HUKUKİ SORUNLARA YOL AÇABİLİYOR
Ancak kiracıların, ev sahibinden izinsiz büyük tadilatlar yapmaları, hukuki anlamda sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tadilat yapmadan önce ev sahibinden onay almak önemlidir.
Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Avukat Uzman Arabulucu Muhammed Bahşi, ev sahibinin kiracıyı daireden çıkarmak saikiyle veya bir menfaat temin etme amacıyla daireden tahliye ettirmesinin söz konusu olmadığını açıklarken nitekim ilgili kanun maddesinin bunu çok kısıtlı bir şekilde sınırladığını aktardı. Öte yandan dairenin hiçbir şekilde kullanılamaz hale gelmesi, dairede esaslı bir değişikliğin şartı ve halihazırda kiracının da o dairede daha fazla kalmasının teknik olarak mümkün olmaması durumunda tadilat nedeniyle tahliye yoluna başvurulabildiğini söyleyen Bahşi ayrıca, tadilat yaparken dairenin ana hatlarını etkilemeyecek basit değişikliklere izin verildiğini, ancak kolonlarını veya duvarlarını kırmayacak nitelikte olması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle kiracının, örneğin sadece duvara çivi çakarak tablo asması gibi basit tadilatlar yapmasının, ev sahibinin tahliye hakkını doğurmadığını belirtti.