Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arap ülkelerinden İsrail’e karşı 5 yaptırım önerisi! İşte reddeden o ülkeler

Gazze’deki vahşetin durdurulması için İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde, 1967’deki tarihi petrol ambargosunu hatırlatan geniş çaplı bir ambargo önerisi gündeme geldi. Buna karşın, öneri 4 Arap ülkesi tarafından reddedildi. İşte o detaylar…

Gazze'deki vahşetin durdurulması için


İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmak için gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi, 11 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlendi. Bu zirve, İsrail’e karşı geniş kapsamlı bir ambargo önerisiyle sonuçlandı. 1967’de gerçekleşen Altı Gün Savaşı sırasında yapılan petrol ambargosuyla benzerlik gösteren öneri, İsrail’e karşı ciddi baskı uygulanmasını amaçlıyordu.

ÖNERİSİ GETİRİLEN 5 YAPTIRIM MADDESİ ŞÖYLE:

Öneride yer alan maddeler arasında, Amerikan askeri üslerinin İsrail’e mühimmat sağlamasının engellenmesi, diplomatik ve ekonomik ilişkilerin dondurulması, petrol kullanımı, İsrail sivil havacılığının Arap hava sahasına girişinin engellenmesi ve Gazze’ye yönelik saldırının durdurulması için Arap bakanlar komitesinin oluşturulması gibi maddeler bulunuyordu.

İŞTE AMBARGOYU REDDEDEN 4 ÜLKE!

Ancak, belirtilen maddeler Arap ülkeleri arasında anlaşmazlık yarattı. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fas ve Bahreyn, öneriyi reddederek görüş ayrılığı yaşandı.

ALTI GÜN SAVAŞLARININ GEÇMİŞİ

1967’deki Altı Gün Savaşı, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında yaşanan ve 6 gün süren bir çatışmaydı. Arap İttifakı’na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de katılmıştı. Savaş, İsrail’in kesin üstünlüğü ile sona ermişti. Bu savaşın sonucunda İsrail, topraklarını dört katına çıkararak Sina Yarımadası’nı Mısır’dan, Golan Tepeleri’ni Suriye’den ve Filistin’in Gazze Şeridi ile Batı Şeria topraklarını almıştı. Bu olay, günümüzdeki birçok sorunun kaynağı olarak görülüyor.

1967 Petrol Ambargosu ise, Arapların İsrail’i desteklemekten caydırmak amacıyla aldığı bir karar olarak 6 Haziran 1967’de başladı. Bu ambargo, petrol sevkiyatlarını sınırladı ve bazı ülkeler petrol ihracatını tamamen durdurdu. Ancak belirli ülkelerdeki dayanışma ve tekdüzelik eksikliği nedeniyle ambargo, Amerika Birleşik Devletleri veya etkilenen Avrupa ülkelerinde petrol miktarını önemli ölçüde azaltamadı. Ambargo, 1 Eylül’de Hartum Kararı ile fiilen sona erdi.